Selasa, 12 Disember 2017

Kehilangan Sudah Terjawab

2 hari yang lalu, nad dikejutkan dengan berita kehilangan kucing nad nama die momot..Dah smnggu nad xnampak die..Bila tanya jiran rumah atas die cakap ade nampak si momot ade kat blok sebelah..Tiap kali balik kerja, petang-petang nad pergi cari momot panggil-panggil nama die dan bawak bekas makanan die siap goncang-goncang lagi dengan harapan momot keluar la dari rumah kosong tue..Panggil punya panggil pun tak juga die kelaur..Masuk hari ke dua pencarian momot nad tanya jiran bawah rumah..Ada nampak kucing hitam putih tak?Budak bawa rumah cakap yang pakai rantai leher tue ke?Nad pun jawab la ye..ooo kucing tue da mati la kak..Perghh bila dapat tau budak tue cakap si momot nad da mati terus air mata nad bertakung dan sempat tanya bila mati?Budak tue cakap da seminggu patutla nad cari momot panggil-panggil nama die tak menyahutt kelibat die pun tak nampak rupa-rupanya momot da pergi meninggalkan nad..huhu..sedeynye ya allah hanya allah je yang tahu bila rasa kehilangan nie..Nad tany budak tue lagi mati sebab ape?Budak tue cakap mati kena langgar..Nad tanya siapa yang langgar??Budak tue cakap jiran rumah atas yang langgar dan bapak budak tue yang tanam dan tak sempat nad nak tanya tanam kat mana terus nad masuk rumah menangis sepuas-puasnya..Patutla masa nad cuti minggu lepas da nampak sangat perubahan si momot nie..Bila nad keluar p kerja die tak nak keluar nak duduk dalam rumah..Sempat la tidow dengan die buat kali yang terakhir..Peluk cium die..Ya allah sebak rasanya..Dulu masa momot ada momot selalu temankan nad makan, teman nad sidai baju kat koridor depan, teman nad berbual time nad dok sorang-sorang kat rumah, time nad tengah mop lantai momot suka main mop tue..Die ingat kite tengah main dengan die tapi sekarang nie da tak ade momot nak teman nad macam dulu..Sedey sesangat..Tapi sebelum momot mati nad ade amik pic die..Kata orang tua-tua tak elok tangkap gambar kucing nanti umur tak panjang?Betul ke??Nad tak tau la plak sebab nad ade amik pic die masa tengah sibuk-sibuk beli baju sekolah anak si momot pun dengan eloknye la landing kat situ..Tue la pic terakhir nad amik..

Semoga momot tenang disana..Rindu sangat kat kau momot..

Masa momot nie mati anak-anak nad sorang pun tak tahu..Bila nad bagitau kat diowng terus diowang pun turut bersedey..Takpelah nanti kita cari kucing lain walaupun tak sama dan manja macam si momot nie..Tak puas kami nak main-main dengan kau momot akhirnya kau pergi meninggalkan kami..Kami semua sayang kau momot..

#momot
#sihitamputih
#kesayangankami
#semogatenangdisana

4 ulasan:

  1. Memang sedih bila hilang sesuatu yang kita sayang...
    JM pernah rasai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedih sgt kan JM..kite pn da boleh trima wlupn tggl kenangan die je yg mash sgr dlm igtan kite nie..mash trbayang2..mcm rasa die ade je ngn kite..

      Padam
  2. Balasan
    1. sunyi je rumah xde bnyi meow2..kalu xmlm2 mcmnie die aktif..tinggl kenangan..😢

      Padam