Ik

Rabu, 28 September 2022

Anak Semakin Fokus Dalam Pembelajaran Dengan Eskayvie i-Qids, Booster Untuk Minda Kanak-Kanak

September 28, 2022 1 Comments





                     Dah ready nak ke sekolah

Mempunyai anak yang banyak ragam seringkali merungsingkan kepala kita lebih-lebih lagi anak yang kian membesar. Kita sebagai ibu bapa harus la memainkan peranan yang penting dalam membentuk dan mendidik mereka untuk menjadi yang terbaik dalam setiap perkara yang mereka lakukan. 

Tidak terkecuali, Nad juga mempunyai anak yang suka menghabiskan masa dengan menghadap handphone tanpa henti dari pagi hingga ke malam. Perkara ini sangat membimbangkan nad sebab risau dia tidak fokus pada pelajaran dan sering tidur lewat malam. 

Nad percaya pasti ramai ibu bapa diluar sana yang hadapi masalah yang sama seperti Nad, anak terlalu ketagih dengan gajet. Memang dah jadi trend sekarang ni kanak-kanak terlalu leka dengan gajet, menonton Youtube dan bermain game. Yang terbaru ni mereka leka tengok TikTok pula. Serius pening kita nak hadkan penggunaan telefon mereka. 

3 Tips Mengawal Penggunaan Gajet Untuk Kanak-Kanak

Sedar tidak sedar, perkara ini tidak menyihatkan kerana kanak-kanak yang main gajet tanpa kawalan boleh mengundang ketagihan melampau dan kurang aktiviti harian yang menyihatkan. Ketagihan merupakan antara bahaya gajet yang ramai ibu bapa tidak sedar.

Kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang menghabiskan masa lebih dari dua jam di hadapan skrin atau peranti digital lain lebih cenderung mengalami masalah psikologi dan perkembangan otak mereka yang terganggu. Ini akan menyebabkan berlakunya kelewatan dalam perkembangan kognitif, gangguan kepada pembelajaran serta sering mengantuk di dalam kelas kerana tidur lewat dan leka bermain telefon pintar.

Lebih menggerunkan jika anak ini secara tidak sengaja memperoleh akses kepada laman web pornografi yang jelas mengundang satu keadaan membimbangkan.

Kat sini Nad nak kongsikan 3 tips mengawal penggunaan gajet untuk kanak-kanak sebagai rujukan bersama. Semoga bermanfaat.

1. Tetapkan Had Masa Anak Menggunakan Gajet

Penting buat ibu bapa hadkan masa anak menggunakan gajet. Kita perlu menetapkan berapa lama tempoh mereka boleh menggunakan gajet dalam sehari. Contohnya hanya 1 jam sahaja ketika hari biasa dan 3 jam pada hari minggu. Jangan biarkan anak-anak ini terlalu leka dengan gajet sehingga terlupa menyiapkan kerja sekolah dan kurang melakukan aktiviti harian yang lain.


2. Terangkan Bahaya Gadget Kepada Anak


Penerangan berkenaan keburukan dan bahaya gadget kepada anak juga amat penting, agar dia tahu dan faham mengapa tidak boleh main gadget dengan kerap. Sebagai contoh, korang boleh katakan kepada anak bahawa gadget boleh merosakan mata jika mereka menggunakannya dalam tempoh masa yang terlalu lama. Apabila mereka memahami keburukan gadget, insya-Allah anak-anak boleh menerimanya dan memberikan kerjasama. 


3. Buat Aktiviti Yang Boleh Buat Anak Lupakan Gajet

Ni paling penting, korang boleh buat apa-apa aktiviti yang boleh membuatkan mereka lupa tentang gajet. Bila mereka sibuk dengan aktiviti mereka dah tak hiraukan gajet. Contohnya minta tolong anak-anak bantu mengemas rumah, bantu memasak, bermain puzzle dan kuiz atau sebagainya yang boleh memanfaatkan masa mereka.


        Aktiviti bermandi manda dapat elakkan 
    anak-anak terlupa dengan telefon mereka :D

Eskayvie I-Qids Jadikan Kanak-Kanak Lebih Fokus Dalam Pembelajaran.


Selain daripada tip-tip di atas, korang juga boleh dapatkan makanan tambahan yang boleh merangsang minda bagi menyokong perkembangan otak anak-anak agar mereka lebih cergas, pemikiran menjadi lebih cerdas serta lebih fokus kepada proses pembelajaran.


Baru-baru nie, Nad ada scroll di media sosial dan ternampak produk Eskayvie i-Qids nie. Niat nak cuba amalkan pada anak-anak. Alhamdulillah, sejak Nad bagi dia orang cuba makan makanan tambahan Eskayvie i-Qids nie, Nad nampak perubahan yang sangat baik. Anak Nad dah mula tidur awal dan semakin bersemangat bangun pagi setiap hari untuk ke sekolah.

Tablet Eskayvie i-Qids berperisa coklat, senang dikunyah, sedap dimakan dan sesuai untuk kanak-kanak berusia dari 2 tahun dan ke atas. Ia mengandungi 6 bahan nutrisi utama untuk menyokong perkembangan otak yang sihat dan minda yang cerdas iaitu Phosphatidylserine, Alpha-Linolenic Acid, 22 buah ekstrak buahan dan sayuran, Moringa oleifera, prebiotik dan multivitamin dan mineral.


Bahan-bahan inilah yang memberikan khasiat penting berikut:

●      Merangsang sel-sel otak untuk berhubung.

●      Menguatkan memori & daya ingatan.

●      Meningkatkan fokus & daya tumpuan.

●      Memperbaiki mood dan mengurangkan stres.

●      Menyokong prestasi sekolah & pembelajaran.

●      Melengkapkan keperluan nutrisi dengan 22 jenis vitamin dan mineral serta 22 jenis                    

        ekstrak buahan dan sayuran.

Pengambilannya pula sangat mudah hanya 2 biji sehari selepas makan. Dalam 1 botol Eskayvie i-Qids mengandungi 60 biji tablet chewable untuk penggunaan 1 hingga 2 bulan. Anak nad sekarang nie pun dah kurang main handphone dan lebih tumpukan pada kerja sekolah dia. Bila ada kerja sekolah, terus dia buat cepat-cepat dan siapkan. Cikgu pun dah tak ada komplen dia mengantuk dalam kelas lagi.


Apa Kata Mereka Yang Dah Cuba Eskayvie i-Qids?

Untuk pengetahuan korang semua, ramai ibu bapa di luar sana dah pun mencuba Eskayvie i-Qids ni walaupun baru sahaja dilancarkan. Produk Eskayvie ni mula terkenal ke seluruh Malaysia dengan produk Eskayvie Diffenz ketika pandemik Covid-19. Ramai yang akui manfaat kebaikkan produk ini.


Jom kita tengok apa kata ibu bapa yang dah amalkan i-Qids nie.

Seperti anak Nad, anak Puan Nina ni juga banyak habiskan masa dengan telefon. Tapi lepas amalkan Eskayvie i-Qids dia semakin kurang berminat dengan telefon dan lebih minat dengan pen, kertas, lego dan plasticine.

Ada juga cikgu yang kongsikan anak muridnya semakin ceria dan banyak peningkatan di dalam kelas selepas mencuba Eksayvie i-Qids ni. Kalau sebelum ni dia pendiam dan tidak berkeyakinan diri tapi kini dah semakin ceria dan berkeyakinan dalam diri dan bergaul dengan rakan-rakan lain.

Dapatkan Eskayvie i-Qis Hari Ini!

Kepada ibu bapa yang sedang mencari tablet yang sesuai untuk anak, boleh dapatkan eskayvie i-Qids nie sebab sangat berkesan dan bagus dalam membantu anak dalam pelajaran, membantu meningkatkan imun badan dan dapat membantu meningkatkan daya ingatan. Kalau sayangkan anak-anak, kita mesti ikhtiar dan berusaha mencari yang terbaik untuk mereka.

Korang yang berminat nak dapatkan i-Qids ni bolehlah layari laman web dan media sosial dibawah.

Laman Web: www.iqids.com.my 

Semoga bermanfaat 😊

Ahad, 11 September 2022

Rangkaian Ayam Brand™ Ikan Sardin dan Mackerel Terbukti Lebih Baik Daripada Segar!Buka Tin untuk Menikmati Hidangan Lazat Kaya dengan Omega-3, Protein dan Kalsium

September 11, 2022 0 Comments

SHAH ALAM, 30 Ogos, 2022 – Ikan seperti sardin, mackerel dan salmon adalah antara protein haiwan yang paling sihat yang anda boleh sertakan dalam diet harian. Adakah anda menggemari ikan yang bernutrisi ini tetapi tiada masa, kurang berkemahiran, dan tidak yakin untuk membersihkan, dan menyediakannya untuk dimakan? Jadi anda tiada beza dengan kami – kita geng! 

Alternatifnya adalah dengan membuka salah satu tin daripada rangkaian Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato atau Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato bagi cara yang mudah dan lazat untuk menambahkan pengambilan ikan yang sihat ke dalam diet anda.

Selalunya timbul persoalan mengenai kandungan nutrisi bagi sardin dan mackerel dalam tin berbanding ikan sardin dan ikan mackerel segar. Sesetengah orang lebih suka makan secara segar manakala ada yang suka makan ikan dalam tin.

Soalan ini mencetuskan kajian penyelidikan oleh penyelidik Muhammad Ezzudin, R, Lim X.X, Uthumporn, U, Shariffa N.Y dan Liew, C.L dari Pusat Pengajian Teknologi Perindustrian, Universiti Sains Malaysia. Mereka menganalisis, membandingkan nilai nutrisi, kehadiran bahan aditif dan bahan pengawet dalam tin Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato, dan tin Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato dengan ikan sardin dan ikan mackerel yang segar dan dimasak sendiri. Hasil kajian dalam kertas kerja mereka bertajuk Comparison of Nutritional Composition, Chemical Preservatives, and Glutamic Acid Content of Canned Food with Freshly Cooked and Home Cooked Products, yang diterbitkan dalam Food Research Journal adalah diluar jangkaan dan positif terhadap khasiat makanan dalam tin.

Rumusan kajian yang dibuat oleh penyelidik diatas mengenai kandungan nutrisi dan ketidakhadiran bahan aditif dan bahan pengawet dalam Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato dan Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato adalah "selamat untuk mengambil produk makanan dalam tin yang menggantikan masakan rumah yang segar tanpa menjejaskan kandungan nutrisinya".

Kajian oleh Muhammad Ezzudin et al., (2021) mengesahkan bahawa amalan warga emas yang telah makan Ayam Brand™ Ikan Sardin dan Ikan Mackerel dari dulu kala untuk kandungan omega-3, kalsium, dan protein yang tinggi. Rumusan kajian menunjukkan bahawa produk dalam tin mempunyai kandungan nutrisi bermanfaat yang lebih tinggi berbanding bahan-bahan segar seperti masakan di rumah. 


Mengapa dan Bagaimana Ayam Brand™ Ikan Sardin dan Ikan Mackerel Lebih Segar?
Kualiti adalah teras semua produk Ayam Brand™. Ayam Brand™ Ikan Sardin adalah eksklusif daripada spesis Sardinop atau Genus Sardina dari perairan Pasifik Barat Laut dan Pasifik Timur, perairan Selatan Lautan Hindi dan perairan Atlantik Barat Laut. Ikan Mackerel secara eksklusif daripada spesis Scomber, ditangkap terutamanya di Lautan Atlantik Utara, perairan Pasifik Barat Laut dan Pasifik Timur. Sardin dan mackerel yang hidup dalam keadaan yang amat sejuk lebih berisi, padat dan kaya dengan omega 3. Ikan jenis ini ditinkan dengan segera melalui pensterilan pada suhu yang tinggi secara inovatif dan eksklusif serta teknologi vakum untuk memelihara nutrien dan rasa. Tanpa udara terperangkap dalam tin, tidak akan ada bakteria yang akan tumbuh maka tiada keperluan untuk penggunaan bahan pengawet.

Seperti semua produk Ayam Brand™, produk ini juga tidak ditambah dengan monosodium glutamat (MSG) untuk mengekalkan rasa natural ikan sardin dan ikan mackerel yang berkualiti.

Faedah Pemakanan - Omega 3
Sardin dan mackerel merupakan sumber omega-3 semulajadi yang sangat baik. Omega-3 merupakan asid lemak penting yang mesti kita dapatkan daripada makanan kerana badan tidak mensintesisnya, tetapi memerlukannya untuk kesihatan yang baik. Antara manfaat kesihatan omega-3 ialah menggalakkan perkembangan otak, mengurangkan kemerosotan mental berkaitan dengan usia, dan Penyakit Alzheimer serta mengurangkan faktor risiko penyakit jantung. Selain itu, sardin dan mackerel juga membekalkan tubuh dengan nutrien lain yang penting seperti mineral dan vitamin B.

Rumusan kajian menyokong kualiti, kesesuaian, kesenangan dan kandungan nutrisi sardin dan mackerel dalam tin. Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato telah terbukti mempunyai 7.1 kali lebih omega-3 berbanding sardin segar tempatan yang dimasak sendiri. Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato mengandungi 7.6 kali lebih omega-3 berbanding hidangan yang setara dengan mackerel yang ditangkap sendiri. Orang yang memerlukan lebih banyak omega-3 harus mempertimbangkan untuk menambah sardin dan mackerel dalam tin dan berkualiti ke dalam diet mereka untuk faedah omega-3.

Faedah Pemakanan - Protein
Protein adalah blok binaan penting bagi tulang, otot, rawan dan kulit. Rambut dan kuku kebanyakannya terdiri daripada protein. Badan kita menggunakan protein untuk membina dan membaiki tisu, mengoksigenkan darah, menghasilkan enzim yang membantu penghadaman, membina sel baharu dan bahan kimia badan serta mengawal hormon kita. Mendapatkan protein yang mencukupi setiap hari adalah penting untuk kesihatan kita.

Ikan termasuk sardin dan mackerel tinggi dalam kandungan protein. Daripada kajian tersebut, didapati bahawa Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato mempunyai 2.1 kali lebih protein berbanding sardin tempatan yang dimasak sendiri, manakala Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato mengandungi 1.5 kali lebih protein daripada hidangan yang setara dengan mackerel yang ditangkap sendiri. Sardin dan mackerel dalam tin yang berkualiti menawarkan lebih banyak protein dalam setiap hidangan berbanding ikan yang segar.

Faedah Pemakanan - Kalsium
Badan kita memerlukan kalsium untuk membina dan menyokong tulang yang kuat. Jantung, otot dan saraf kita juga memerlukan kalsium untuk berfungsi dengan baik. Sesetengah kajian menyarankan bahawa kalsium, bersama dengan vitamin D, mungkin mempunyai manfaat yang tidak terhad kepada kesihatan tulang sahaja tetapi juga berkemungkinan dapat mengelak risiko kanser, kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Rumusan kajian menunjukkan bahawa Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato dan Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato mempunyai kandungan kalsium 10 hingga 15 kali lebih tinggi berbanding mackerel dan sardin yang segar atau yang dimasak sendiri. Dapatkan sardin atau mackerel dalam tin untuk memperoleh nutrisi kalsium secara berterusan.

Dalam kajian tersebut, semua sampel makanan dalam tin Ayam Brand™ dan sampel makanan dimasak oleh masing-masing telah diperiksa bagi kandungan asid glutamiknya untuk menunjukkan bahawa tiada MSG ditambah dalam sampel makanan dalam tin.

Berhemah Apabila Anda Berbelanja 
Tekanan inflasi menyebabkan kos semua barangan meningkat. Jadilah pengguna yang cermat berbelanja dengan membuat pilihan yang tepat berdasarkan kualiti dan nilai pemakanan produk makanan yang anda beli.

Cadangan Hidangan
Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato dan Ikan Mackarel dalam Sos Tomato sedia untuk dimakan terus dari tin. Rasanya sedap dan amat sesuai dimakan dengan nasi, roti atau mi. Buat hidangan seimbang dengan menambahkannya ke dalam salad. Terdapat banyak pilihan untuk diterokai dengan produk yang sihat, lazat, mudah, bebas MSG dan bahan pengawet ini.

Harga dan Ketersediaan
Ayam Brand™ Ikan Sardin dalam Sos Tomato dijual dari RM4.45 bagi tin kecil 155g hingga RM11.15 bagi tin bujur 425g manakala Ayam Brand™ Ikan Mackerel dalam Sos Tomato dijual dari RM4.45 bagi tin kecil 155g hingga RM9.15 bagi tin besar 425g.

Produk Ayam Brand™ boleh didapati secara meluas dari Aeon, Aeon Big, Giant, Cold Storage, Jaya Grocer, Village Grocer, Bens, Hero, Mydin, TF Value, The Store/Pacific, Econsave, Matahari atau kunjungi kedai Ayam Brand™ Official di Shopee dan Lazada.