Ik

Sabtu, 28 September 2019

Tahniah MATXI Corp Tembusi Pasaran Malaysia

September 28, 2019 25 Comments


Bertempat di Plenary Hall KLCC, telah berlangsungnya majlis gilang gemilang iaitu sambutan ulangtahun ke 2 MATXI Corp bertemakan Glory to Glory.. Majlis dimulakan dengan persembahan hebat dari Pemenang tempat pertama Asian Got Talent dari Vietnam. Memang terpesona nad dengan persembahan mereka malam tue.. Dengan tarian lampu LED nya tue.. Rasa macam berada di majlis grammy award pula. Dikelilingi orang yang berjaya dan glamour nie..

Mesti ramai yang tak tahu atau tak pernah dengar apa itu Matxi Corp? Bagi mereka yang tak tahu, Matxi Corp (Vietnam) yang dahulunya dikenali sebagai Matxi S.G merupakan anak syarikat MIIC Holding Sdn Bhd. Matxi Corp mengkhususkan diri dalam latihan perniagaan, pembangunan manusia, membantu individu dan perniagaaan untuk menghasilkan perniagaan jualan yang cemerlang dengan pelan hala tuju latihan dan alat sokongan yang paling profesional dan teratur.

Bayangkan baru beroperasi lebih dari 2 tahun, MATXI Corp telah berjaya mengeluarkan lebih 20,000 pengedar dan agen, malah telah mencapai pencapaian yang luar biasa dan berbangga dengan sistem yang paling profesional dan berkuasa di Vietnam. 

Acara pada malam itu meliputi ucapan ringkas yang disampaikan oleh Cik Nhung (CEO Matxi Corp dari Vietnam) , Encik Kenny (CEO Matxi Corp dari Malaysia) , Cik Jenny (CEO Matxi Corp dari USA, Cik Luck Kim (CEO Matxi Corp dari Korea) dan juga Encik Matthew James Morris merupakan Pengarah Pembangunan Perniagaan MIIC Holding Sdn Bhd. 

Ucapan dari CEO Matxi Corp Vietnam
Ucapan dari CEO Matxi Corp Malaysia

Ucapan dari CEO Matxi Corp Amerika

Ucapan dari CEO Matxi Corp Korea

Ucapan dari Encik Matthew James Morris

Bersesuaian dengan slogan mereka, "Anda berhak memiliki kehidupan yang lebih baik" Matxi Corp berusaha untuk memberikan kehidupan yang lebih baik untuk pelanggan,komuniti, rakan kongsi, pelabur dan juga membawa lebih banyak nilai praktikal melalui produk dan perkhidmatan.

Selain latihan dan pembangunan perniagaan, Matxi Corp juga memberi tumpuan kepada bidang-bidang seperti berikut :
  • Hartanah
  • Peruncitan Bahagian Kanak-kanak
  • Percetakan dan Pembungkusan
  • Syarikat Penyelenggara Acara
  • Produk Kesihatan dan Pengeluaran Kosmetik
  • Restoran



Pada malam tersebut juga, Anugerah Pengerusi Pemimpin turut diberikan kepada mereka yang telah berusaha sehingga berjaya tanpa pernah mengenal erti putus asa  serta dapat membanggakan Matxi Corp. Tahniah diucapkan kepada mereka semoga kejayaan mereka menjadi inspirasi buat kita semua. 




Bagi nad, secara keseluruhan majlis pada malam tue sangat meriah dan happening dari mula hingga selesai. Dihadiri lebih dari 2000 pengedar dari 30 buah negara. Malaysia merupakan pasaran ke 2 selepas pasaran Vietnam..Tahniah buat Matxi Corp Malaysia kerana telah berjaya mengeluarkan beberapa produk seperti produk kesihatan Max Health bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, produk minuman kesihatan untuk lelaki tongkat ali ginseng dan bagi wanita minuman kologen, produk kosmetik Max 1 dan juga produk Max Skincare. 


Semoga Matxi Corp terus maju dan kekal berdaya saing serta dapat melebarkan sayapnya ke pasaran seluruh  dunia. Untuk maklumat lanjut berkenaan Matxi Corp boleh layari sesawang ini

Nama Syarikat Malaysia : Matxi Malaysia Sdn Bhd (1340975-W)

Facebook Rasmi : facebook.com/MatxiMalaysia
Instagram Rasmi : @matxicorp

#MATXICorp
#YouDeserveABetterLife

Selasa, 24 September 2019

Manfaat KLIA Express dan Airport Taxi Ketika Travel Dengan Traveloka

September 24, 2019 35 Comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca setia blog aimanziyad.blogspot.my.. Haa korang, aku yakin pasti ramai dekat luar sana yang mempunyai minat yang sama macam aku iaitu suka travel tak kira lah korang nak travel dalam negara atau pun luar negara. Bagi aku, travel dalam negara nie lagi bagus sebab ia menjimatkan wang, tenaga dan kos. Faham-faham jerla, kalau kau nak travel oversea, kos yang kau perlukan pun banyak, rate matawang asing pun kau perlu ambil kira so aku syorkan baik korang travel dalam negara jela. Banyak juga tempat menarik dalam Malaysia nie yang aku sendiri pun tak pernah pergi lagi.


Macam biasa, sebelum aku nak bercuti, aku akan survey terlebih dahulu tiket flight yang murah-murah. Naik flight nie kalau dapat harga murah, bukan duit je jimat, masa dan tenaga kau pun boleh jimat. Selalunya Air Asia la yang menjadi pilihan utama aku sebab Air Asia nie selalu buat promosi, so aku akan grab time-time promosi macam nie. Pernah aku dapat tiket flight ke Penang pergi balik hanya RM38 je. Murah kan? Kalau naik kereta pun, paling kopak la dalam RM200 kau kena ada dengan nak hadap jem lagi, masa atas jalan dan penat drive. Sebelum nak tempah tue, rajin-rajin la buka laman web Air Asia. Memang selalu la diorang buat promosi.

Bagi aku la, flight adalah kemudahan utama yang akan aku pilih. Bila dah naik flight nie, mesti akan terfikir transportation nak ke airport. Jadi, solutionnya ada 2 iaitu KLIA Express atau airport taxi dan grab. Kedua-dua nie memang aku guna bergantung pada situasi dan aku akan tempah  melalui Traveloka. Sebab apa aku pilih Traveloka, mestilah harganya yang jauh lebih murah dan convenient untuk aku. Traveloka nie selalu buat KLIA Express ticket promo yang mana kita boleh dapat 10% diskaun macam tue. Dah la harga tiket KLIA express dekat Traveloka nie jauh lebih murah dari kaunter, siap dapat diskaun lagi memang sesuai la dengan aku yang nak murah dan selesa.



Biasanya aku akan pilih KLIA Express kalau aku nak gerak ke airport daripada rumah sedara aku sebab rumah die dah dekat sangat. Lagi-lagi kalau aku nak gerak awal dan tiket flight aku dalam pukul 3 atau 4 petang macam tue. So aku tak ade lah nak rushing sangat nak cari grab dan nak hadap jem lagi sebab KLIA Express nie just ambil masa dalam 28 minit je dari KL Sentral.



Lain pulak halnya bila mana aku nak balik ke rumah daripada KLIA. Aku lebih suka gunakan Aiport taxi atau grab. Sebabnya rumah aku tidak ada laluan KLIA Express atau KLIA Transit nie jadi aku rasa lebih mudah untuk tempah kereta persendirian. Biasanya kalau aku pergi bercuti, aku akan pergi beramai-ramai tak kira lah dengan kakak aku ataupun dengan kawan baik aku, so kiteorang akan  berkongsi dan pilih kereta yang ada 5 seat.. Sebabnya lebih selesa dan harga pun murah kalau berkongsi nie tak sampai RM100 pun dari KLIA nak ke rumah aku.

Lagi satu sebab kenapa aku lebih prefer guna airport transfer KLIA yang disediakan oleh Traveloka, salah satunya ialah kita boleh set awal-awal dengan pemandu kereta tersebut. Seperti yang korang tau, atau  yang mana dah biasa tempah grab nie, kalau nak pilih grab, kite kena tempah setelah kita tiba dikawasan yang kita tunggu. Jadi aku syorkan sangat dekat korang untuk guna khidmat airport transfer Traveloka nie  sebab ianya lebih mesra pelanggan.

Apa yang aku nak tekan kan dekat korang adalah kedua-dua kemudahan yang aku sebutkan tadi nie ada kebaikan tersendiri. Kita kena bijak memilih mana yang terbaik  dan sesuai dengan situasi kita. Kalau KL Sentral dekat dengan kawasan tempat tinggal kita, KLIA Express adalah pilihan yang baik sebab selesa dan jimat masa. Namun kalau kawasan rumah kita agak jauh dari KL Sentral, aku lebih prefer untuk pilih airport taxi tetapi kita kena mengambil kira keadaan traffic. Jadi, sebelum memulakan sesuatu perjalanan, kita perlu bijak menyusun dan merancang dengan baik agar perjalanan kita lebih lancar dan selamat. So  korang buat lah pilihan dengan bijak. Selamat bercuti !!

Chapayom Kini Dibuka Di Central I City Mall Shah Alam

September 24, 2019 21 Comments
Bagi penggemar makanan ala thai kini korang dah tak perlu nak susah pergi ke thailand semata-mata nak makan makanan ala thai sebab di Chapayom semuanya ada disini. Baru dirasmikan pada 16 September yang lalu, Chapayom memperkenalkan makanan ala thai yang merupakan menu utama disini. Tahniah atas pembukaan yang pertama di Shah Alam. Harap dapat tambah cawangan lagi. 

Antara menu yang cuba di Chapayom
Kalau sebut pasal makanan thai nie, pastinya wajib ada tomyam dan makanan berasaskan pulut . Sama seperti di Chapayom, antara menu yang terdapat disini adalah Tomyam Thai Noodle, Nangka Sticky Rice, Chicken Pop Corn dan Somtum Papaya. Nad tak sabar nak cuba menu-menu nie semua.
Thai Milk Green Tea & Thai Milk Tea with Pudding
Tak lengkap hidangan kalau korang tak cuba Thai Milk Green Tea dan Thai Milk Tea disini kerana proses pembuatannya menggunakan daun teh premium asli  dan resepi original yang di bawa khas dari Thailand. Terdapat 3 jenis teh premium yang boleh korang cuba iaitu Red Tea, Green Tea dan Rose tea. Memang sedap la weii.. Selain topping bubbles, korang boleh add on topping pudding macam nad minum nie. Terbaik la, lembut dan sejuk je lalu dekat tekak nad.. Ada juga topping grass jelly dan red bean. Ikut tekak korang nak add on yang mana satu.
Thai Milk Green Tea Always My Favourite
Berbalik pada menu utama, apa yang boleh nad kongsikan adalah makanan dekat sini sedap especially Tomyam Thai Noodle yang memang terasa kepedasannya. Orang thai nie die memang suka masak pedas-pedas sesuai la dengan nad yang suka makan pedas nie. Ditambah dengan Somtum betik muda, rasa masam-masam dan sedikit pedas juga. 

Tomyam Thai Nooodle

Somtum Papaya
Untuk yang tak makan pedas, macam anak nad nie, korang boleh cuba Chicken Pop Corn yang dimakan bersama thai sweet sauce.. Serius nie pun sedap memang kesukaan anak nad. Masih terbayang-bayang ayam pop corn tue.. Sos thai die pun terbaik la..

Chicken Pop Corn
Untuk mengurangkan rasa pedas lepas makan Tomyam Thai Noodle tadi, nad try makan Nangka Sticky Rice yang mana nangka nie dibuang bijinya dan digantikan dengan pulut. Sesuatu yang baru bagi nad, sebab first time makan nie. So far pulut die ok la cuma kalau lembut sedikit mesti sedap. Mesti ada yang tertanya apa yang ada dalam bekas kecil warna putih tue. Kalau korang nak tau, tue la santan yang mana pulut nie dimakan bersama santan yang disediakan. Caranya tuang santan atas nangka sticky rice tue.  Bila makan, terasa la lemak masin manis.

Nangka Sticky Rice
Overall makanan dekat Chapayom nie is ok, sedap dan menepati citarasa nad. Tak susah pun nak cari Chapayom nie sebab cafenya betul-betul terletak di ground floor berdekatan dengan KFC. Bagi korang yang nak cuba, datang dan singgah makan dekat sini yang pastinya makanan sedap dengan harga pun berpatutan. Untuk maklumat lanjut berkenaan Chapayom, sila layari sesawang ini :

Facebook : Chapayom Malaysia
Instagram : Chapayomcic

Lokasi 
LG K01, Central I City Mall
4000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi 

10.00 pagi - 10.00 malam (Mon-Fri)
10.00 pagi -10.30 malam (Sat-Sun)

Rabu, 18 September 2019

Resepi Lengkong Sirap Mudah Dan Senang

September 18, 2019 10 Comments

Hai semua, hari nie nad nak share resepi lengkong sirap atau lebih dikenali agar-agar sirap. Sebenarnya lengkong nie permintaan dari anak dara nad yang da lama minta nad buatkan.. So hari nie kite pun buat la..

Rupanya tak adalah susah mana pun nak buat lengkong nie.. Yela, first time nad buat, ingatkan susah.. Ehh pejam mata pun boleh buat laa.. Hehe.. Jom tengok resepi lengkong sirap mudah dan senang nie. Ada yang nak share silakan.. Yang tak pandai buat atau pun first time nak buat boleh je cuba mesti jadi punya la..

Bahan-bahan

1 paket agar-agar tali berat 37.5gm
9 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 sudu besar sirap rose
2 helai daun pandan disimpul

Cara-Cara

  1. Cuci agar-agar tali sehingga bersih
  2. Masak air dalam periuk bersama agar-agar tali
  3. Masukkan daun pandan, gula pasir dan sirap rose
  4. Masak sehingga agar-agar dan gula pasir sehingga hancur
  5. Bila dah likat dan mendidih boleh la ditapis dan masukkan ke dalam loyang
  6. Biarkan sehingga sejuk kemudian masukkan ke dalam peti ais

Inilah rupa lengkong yang nad da buat pagi tadi. Ok, nice dan sedap.. Nad punya lengkong nie tak berapa manis, sedang-sedang elok je rasa die.. Bila dah sejuk, boleh la potong dan siap untuk dihidang.. Sedap dimakan sejuk-sejuk. Selamat mencuba.