1 Syawal bakal tiba dan rendang sudah pasti akan menjadi antara juadah utama di hari raya nanti. Enak dimakan bersama nasi, ketupat, lemang atau roti, rendang merupakan hidangan daging bersantan yang kaya dengan rempah ratus. Ia dimasak perlahan dan dihidang sama ada dengan kuah pekat atau boleh juga dikeringkan. Bagi ramai rakyat Malaysia, rendang suatu juadah istimewa setara dengan masakan ibu di rumah.
Kepelbagaian Rasa dan Tekstur Rendang
Setiap negeri di Malaysia mempunyai versi rendangnya sendiri, umpamanya Perak dengan Rendang Tok, Kelantan dengan Kerutuk, Pahang dengan Opor dan Johor dengan Rendang Ayam Johor. Bukan itu sahaja, setiap keluarga juga mempunyai resipi istimewa masing-masing dalam membuat rendang.
Rendang Bagi Yang Baru Mencuba
Bagi yang baru hendak mencuba memasak rendang, apakah kaedah yang boleh anda gunakan untuk menghasilkan rendang yang pasti digemari keluarga dan rakan taulan?
Sebenarnya, apa yang membuatkan sesuatu rendang itu enak adalah empat komponen iaitu rempah ratus, pes, daging dan bahan asasnya iaitu santan kelapa berkrim.
Bagi membantu anda menghasilkan juadah yang setara dengan masakan ibu dan mencipta tradisi rendang anda sendiri, Ayam Brand™ telah menghasilkan satu resipi rendang khas bagi yang baru mencuba. Resipi ini boleh anda ubah sesuai dengan peningkatan skill anda membuat rendang. Jadikan resipi anda unik dengan mencuba gabungan rempah ratus, ramuan pes dan daging kegemaran (daging lembu, ayam, itik, kambing) yang berbeza. Juga jangan lupa menggunakan santan kelapa yang terbaik.
Bagi kami, sudah pastinya kami menggunakan Santan Kelapa Ayam Brand. Ketulenan dan kualitinya yang kaya berkrim benar-benar membuatkan kerja kami menjadi lebih mudah. Produk Ayam Brand ini dijual dalam tiga pilihan iaitu Coconut Milk, Coconut Milk Trim (45% kurang lemak) dan Coconut Milk Super Light (75% kurang lemak berbanding Ayam Brand Coconut Milk). Dapatkan lebih banyak lagi resipi Ramadan dan Hari Raya Ayam Brand™ di
Rendang Daging
Tempoh memasak: 2 jam
Hidangan: 8 orang
Bahan-bahan
Rempah
3 bunga cengkih
3 bunga lawang
3 buah pelaga
2 asam jawa
5 daun limau purut dihiris halus
8 sudu besar kerisik (kelapa goreng yang dikeringkan)
1 batang kayu manis
1 sudu besar gula melaka secukup rasa
Garam secukup rasa
Pes (kisar halus)
2.5cm lengkuas, dihiris
3 batang serai, akar sahaja, dihiris
7 ulas bawang putih, dihiris
6 bawang merah, dihiris
2.5cm halia, dihiris
12 cili kering, dibuang biji dan dihiris
Daging
1kg daging lembu, dipotong kiub
Santan Kelapa
1 liter Santan Kelapa Ayam Brand pilihan anda
Minyak untuk menggoreng
1 cawan air
Cara-cara
- Kisar bahan pes menggunakan blender.
- Panaskan minyak dalam kuali atau periuk besar.
- Tumis pes rempah, kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
- Masukkan daging dan gaul rata dengan adunan pes dan rempah sehingga berwarna keperangan dan daging menyerap rasa pes dan rempah.
- Tuang santan dan kacau dengan perlahan sehingga hampir mendidih.
- Kecilkan api sehingga sederhana. Masukkan air asam jawa dan air, dan teruskan mengacau supaya daging tidak melekat pada kuali.
- Apabila daging sudah separuh masak, masukkan daun limau purut dan gula melaka.8
- Tuang kerisik dan tambah garam secukup rasa. Kacau dengan sempurna sehingga daging bersalut sepenuhnya dan dilitupi kuah.9
- Kecilkan api dan tutup dengan penutup. Biarkan rendang mereneh selama lebih kurang sejam sehingga daging menjadi lembut atau kuah rendang kering.10
- Hidang serta-merta atau biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan.
Apakah Resipi Istimewa Rendang Anda
Hadiah-hadiah menarik menanti anda! Masak rendang menggunakan mana-mana produk Ayam Brand dan buat kiriman Instagram atau Facebook. Tag @ayambrandmy di Instagram atau @ayambrandmalaysia di Facebook dan gunakan hashtag #beRAYAmbrand dan biar semua tahu ‘Apa Rahsia Rendang Anda’.
Peraduan ini bermula pada 5 April dan berakhir pada 14 Jun dengan 16 hadiah mingguan dan dua hadiah utama untuk dimenangi!
Sedap ni sesekali masak time berbuka...Sis pun dah cuba, so apa rahisa rendang anda plak? hehehehe
BalasPadamwa so nice to share about this recipe of Rendang. mestila nice I love to eat it with lemang yay
BalasPadamWah!!!!! Good knowledge sharing on rendang. Thank you for sharing this good post.
BalasPadamDah lama betul tak masak rendang. dulu masa dok dengan kawan2 rumah bujang ada jugak masak rendang gotong royong. hehe
BalasPadamDah lama tak masak rendang. Sis rasa macam leceh sikit. Raya nanti la sis masak.
BalasPadamRendang is such of my favourite dished. Lagi lagi time raya, takde rendang rasa mcm tak boleh go time raya hahaha
BalasPadamYay ada menu berbuka untuk esok. Hehe. Terima kasih sudi kongsi! Tak sbar nk masak untuk esok. Nyam nyam nyam
BalasPadamaduhhh tengok rendang teringat nak raya dah. Sis kalau buat rendang time2 nak raya baru rajin..hehehe. Nanti nak buat gak lah untuk berbuka
BalasPadamAlahai... Terliur nengok rendang tu.. Menyelerakan sungguh! Tetiba dah feeling Raya. HAhaa... Thanks sharing resepi
BalasPadamsedap rendang kan, saya baru buat je rendang baru2 ni. insyAllah saya cuba resepi ni pula
BalasPadamTak pernah cuba lagi rendang Ayam Brand ni. Selalunya beli brand Adabi. Tapi bila terbaca je ayat Rendang... terus rasa nak Raya. Kah kah kah... Stay safe. Salam Ramadan.
BalasPadamRendang menu wajib kat rumah ni sbb feberet bujang sulong. And sisyat guna santan kotak ayam brand la.. cuma tiap kali masak tu, feel mcm esk nak raya la..hehe
BalasPadamRendang daging masak hitam suami za masak sedap lain dari lain.. Hihi so kat rumah ni raya mesti ada 2 jenis rasa rendang.
BalasPadamNi memang favourite marina ni. Suka sangat makan rendang. Lepas ni boleh cuba santan jenama ayam brand
BalasPadamMasak rendang kdg2 tak payah nak tggu raya, klu teringin bila2 blh masak,menu wajib di hari raya
BalasPadamwow thanks share resepi rendang, boleh lah cuba dulu sebelum masak untuk pagi raya nanti! Kita try dulu untuk berbuka puasa! ;)
BalasPadamwow! ramai join rendang challenge ni.
BalasPadamaduh. nampak naw naw bau aidilfitri dah mula menjengah jendela kita, kan :)
tapi, PKP plak. hmmmmm kena la merendang sendiri kat rumah sendiri ekk...
Wow tak boleh tunggu nak cuba resepi ni... biasa nak masak rendang saya selalu beli premix..
BalasPadam